Malung

Ser ungefär likadant ut här som i Karlstad. I snöväg, alltså. Lite mer här, kanske. Fast det är påväg bort, kan jag i skrivande stund konstatera. Regnet slår mot rutan och jag är glad över all nederbörd som inte är snö =) Såg bilder från Västergötland igår och där var det nästan borta. Det ser jag fram emot.

Annars händer väl inte mycket här. Vi anlände i torsdags efter att jag hade slutat jobba och välkomnades med våfflor sådär på våffeldagen. Mumsigt värre. Dagarna har gått åt till inte mycket alls. Vi har väl åkt runt och sett oss omkring, men det är också det mest ansträngande.

Jobbet i torsdags, förresten. Jättekul var det, och eleverna var precis lika trevliga som vanligt. Kom efter lite snabbmemorering ihåg alla namn, vilket underlättade en del. Första lektionen verkade de ha glömt mig lite. Det var inte stökigt eller så, men det pratades kanske lite mer än vanligt och någon kanske gick en lite extra vända i klassrummet. Senkom de på att jag nog höll lika hårt på alla regler som jag gjorde när jag var strängt övervakad av Å, så då lugnade de ner sig märkvärt.

Idag ska här experimenteras! Jag ska testa "min" nya potatisgratäng och svärisarna får som vanligt vara försökskaniner. Såhär hade jag tänkt göra:

Lagom med potatis för antalet personer som ska äta
Matlagningsgrädde, ca 0,5 liter
Grönsaksbuljong, en tärning
Salt, efter behag
Peppar, efter behag
Gul lök, efterbehag
Ost, efter behag

Koka potatisen lite lagom. Inte riktigt så mjuk som när man äter den direkt, för då är risken att den trillar isär. Inte heller för hård (jag tror ni fattar).

Värm grädden och ha i buljongtärningen. Salta och peppra. Se till att buljongtärningen är helt upplöst. Sen kan koket få stå och svalna lite, men den ska inte kallna.

Hacka löken i små, små tärningar. Skiva potatisen i tunna skivor (...det ska va' tunna skivor av deeej...). Här fattar ni att den inte kan vara för kokt, då smular den sig bara. Smörj en form.

Börja med ett lager potatis på botten av formen. Strö över ett tunt, väl utspritt, lager av lök och täck med ostskivor. Upprepa proceduren tills formen är nästan full och avsluta med potatis. Häll över gräddkoket och se till att grädden rinner ner ordentligt genom alla lagren. Avsluta med ett rejält lager riven ost.

Grädda i övre delen av ugnen i 250° i ungefär en kvart eller tills osten har fått fin färg.


Till detta ska jag servera Malins bearnaisesås och någon form av filé. Eftersom jag inte äter kött så får familjen här bestämma vad som önskas. Kanske blir det wokade grönsaker, eller så blir det bara en kall grönsallad.


Nu ska jag duscha!

Kommentarer

Tyck och tänk här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback