Utnyttjat lite julklappar

Nyss hemkommen från Bergvik Köpcenter, där flera presentkort nu har gjorts slut på.

Först blev det Smycka. Där hade jag fått ett presentkort på 700 kronor av Finaste. Det blev ett halsband av märket Finnfeeling. Det är i silver och stenen är bergskristall. Jättefint, tycker jag. Fanns i flera storlekar och former, men denna fastnade jag för först. Enkelt och stilrent, inte en massa krusidullskit. Jag, helt enkelt. Totalt gick det på 745 kronor, så det blev en billig mellanskillnad att betala.Nästa stopp blev HM där jag köpte örhängen, en rouge och en hel hög ögonskuggor. Där hade jag 171 kronor kvar efter att jag köpt ett par byxor (samt fått betala ett Lypsyl åt mamma), och mellanskillnaden jag fick lägga till var ynka 6 kronor.

Finaste hade också fått presentkort, från mina föräldrar, och hans gällde på Dressmann. Han kom ut med två skjortor till reapris och hade själv fått betala bara en femtiolapp.
I två omgångar har jag dessutom utnyttjat ett presentkort på Make Up Store från mamma och pappa. Det har blivit två ögonskuggor; Shimmery Bell (svart med lila glitter) och Flamenco (lila), en High tech lighter; Platina och en kajalpenna; Dakest shadow - soft matt (svart). Jag tror faktiskt jag blev tvungen att betala en mellanskillnad även här, på runt sjuttio kronor. Mer får man tyvärr inte för 500 i den affären...


Kvar att leka med är nu varsin femhundring på IKEA. Vad ska det bli...?

Sminktest

Har testat min nyårssminkning nu ikväll. Inspirationen är hämtad härifrån, och jag har även använt mycket av det som används där.Jag vet, jag är inte i närheten, men hon är proffs (i ordets egentliga mening). Det är inte jag.

Igår kunde jag och Finaste åka till Jula och köpa min sedan länge efterlängtade sminkväska. Den har varit slut länge. Fick den av Finastes föräldrar i födelsedagspresent men har alltså fått gå och dra på den några veckor. Efter att ha haft allt i en överfull necessär, kunde jag organisera upp allt enligt följande:Rätt nöjd, faktiskt =)

Så lätt var det

Det är helt otroligt vad lätt det är att göra av med fem och ett halvt tusen på ett bräde.

Men så har en digital systemkamera varit något jag trånat efter läääänge! Denna skönhet blev det. Har provat lite, men det lär dröja innan jag fattar alla funktioner. Jag kommer nog aldrig bli fotograf, det är ett som är säkert, men det blir genast lite roligare om man har hyfsade grejer.

Glaaaad!

Mormor gråter


Jullista

Pepparkakor - Lussebullar
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorv
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbensspjäll - Janssons frestelse
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Ge - Få
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige
Mysteriet på Greveholm - Dieselråttor och sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta
Arne Weise - Ernst

 

Hur och med vilka ska du fira jul i år?
Som vanligt med familjen hos mormor. Alla samlas där, vi äter doppigrytan och jag gör en vegovariant med buljong istället för korvspad. Sen spelas det Chicago och fikas tills vi får första idiotmättnadskänslan.
Vi brukar även åka til Varnhem en kortis och hälsa på kusiner och kusinbarn där. Sen Kalle Anka, julbord och paket såklart.
På natten sjunger jag i Stenum på midnattsmässan. Myyyyyys!


Vad önskar du dig i julklapp?
En ugnstermometer.

 

Vilken scen är bäst ur Kalles Jul klockan 15 på julafton?
1. Tomteverkstan - schackfärgen
2. Tomteverkstan - skrämma dockor med spindel för att kunna locka deras hår
3. När aaaaapapapappappappappappappappappariappfågeln åker luftmoppe.

Fast egentligen gillar jag Karl-Bertil Jonsson bäst


Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Tja... jo... det tror jag väl. Jag förväntar mig att bli stoppmätt och att gräla minst en gång med mormor. Och att ha det rätt mysigt i övrigt.


Har du firat jul utomlands någongång?
Nej.


Vilket jullåt är den bästa?
Ojojojojooooj...? Koppången....?


Vilken julfilm är den bästa?
Svårt, jag har lite halsvårt för de filmerna. De brukar vara så.... röriga?


Har du varit Lucia någongång?
Ja. I sexan. Lärarna hade röstat. Fjäääääskiiiis!


Berätta om ett julminne som betyder mycket för dig.
Har svårt att hitta ett. Det är ju så sjukt traditionellt så jag tycker inte det finns tillräckligt med variation år från år för att något minne ska betyda mer än ett annat.


Sprang på...

...denna länk på Twitter.

Oh, så sant.

Och viktigt.

Men.

Jag kan inte låta bli att tänka på att författaren till inlägget framhåller julen som det viktiga. Just det att julen ska vara barnens högtid.

Javisst. Och han "menar säkert inte så". Så som jag kommer diskutera utifrån.

Visst, julen ska vara barnens högtid. Det märks tydligt när barnen i en familj börjar bli vuxna. Paketen blir färre. Allt cirklar kring framförallt leksaksförsäljning i en månad.

Barnen ska ha det bra.

Och det ska de inte alltid, eller?

Är det värre med en knackefull pappa på julafton, än en regnig tisdagkväll i november? Är det värre med en mamma som däckat redan till Kalle Anka, än en som varje dag ligger i sina egna spyor, vilka tioåringen som precis kommer hem från skolan får torka upp, för att därefter laga mat till sig och resten av familjen, innan läxorna ens går att tänka på?

Jag håller med skribenten på alla punkter, det är inte det.

Men han får julen att framstå som det enda tillfället då de vuxna ska hålla sig i skinnet.

Det finns dem nu i juletider som tänker på "de barn som inte får en riktig jul, för att föräldrarna dricker". Jag brukar tänka hyggligt ofta på "de barn som inte får ett riktigt liv, en riktig barndom, för att föräldrarna har trillat ner i ett mörkt hål och inte kan ta hand om vare sig sig själva eller sina avkommor".

Som sagt, jag håller med skribenten i sak.

"Ge då fan i att dricka, om du är en sån som inte kan."

Men låt det gälla alltid.

Inte bara till jul.

Jag arbetar som de flesta vet med barn och det fins inget större än dessa små underverk. Det finaste som kan hända mig under en dag är att en liten parvel ger mig en kram, ett leende, ett "hej" eller bara kryper upp i min famn.

De är så oförstörda.

Låt dem vara det.

När Maria blir gräsänka

När Maria blir gräsänka, så kan två saker hända.

Antingen sätter hon sig vid datorn och slösurfar för att få kvällarna att gå, eller så börjar hon se sig om i lägenheten.

Om hon sätter sig vid datorn och slösurfar, så är det här inlägget slut.

Men om hon börjar se sig om i lägenheten, så kan två saker hända.

Antingen suckar hon tungt och sätter sig framför datorn, eller så börjar hon rensa av hallbyrån.

Om hon suckar tungt och sätter sig framför datorn, så är det här inlägget slut.

Men om hon börjar rensa av hallbyrån, så kan två saker hända.

Antingen slänger hon gamla papper i rätt kasse, lägger aktuella i sin hög på byrån, nöjer sig så och sätter sig framför datorn, eller så upptäcker hon att vardagsrumsbordet inte längre går att hitta.

Om hon slänger gamla papper i rätt kasse, lägger aktuella i sin hög på byrån, nöjer sig så och sätter sig framför datorn, så är det här inlägget slut.

Men om hon upptäcker att vardagsrumsbordet inte längre går att hitta, så kan två saker hända.

Antingen rensar hon av vardagsrumsbordet, nöjer sig så och sätter sig framför datorn, eller så ser hon att schäslongen på soffan är översållad med julklappsinslagningsskräp såsom presentpapper och snören.

Om hon rensar av vardagsrumsbordet, nöjer sig så och sätter sig framför datorn, så är det här inlägget slut.

Men om hon ser att schäslongen på soffan är översållad med julklappsinslagningsskräp såsom presentpapper och snören, så kan två saker hända.

Antingen slänger hon skräpet i en shoppingkasse (som också ligger där), ställer kassen på golvet med ett tyst löfte att slänga den snart och sätter sig i den nyfunna soffan och ser på TV, eller så slänger hon skräpet i en shoppingkasse (som också ligger där), ställer kassen på golvet med ett tyst löfte att slänga den snart och sätter sig vid datorn.

Om hon slänger skräpet i en shoppingkasse (som också ligger där), ställer kassen på golvet med ett tyst löfte att slänga den snart och sätter sig i den nyfunna soffan och ser på TV, så skrivs aldrig det här inlägget.

Men om hon slänger skräpet i en shoppingkasse (som också ligger där), ställer kassen på golvet med ett tyst löfte att slänga den snart och sätter sig framför datorn, så är det här inlägget slut.

Okej... nu är jag klar

Nu är julklapparna inte bara inköpta. Alla är även inslagna. Rött och vitt blev det i år.

Fääääärdig!

Klar!

Jag har köpt alla julklappar. Och det en vecka före jul. Det trodde jag verkligen inte.

Kvällen här har ägnats åt pepparkaksbak. Finaste och svärmor har hjälpt till med gräddningen så jag har helt ostört kunnat kavla och stansa. Etthundrafemtiofyra stycken fick vi ihop i år. Jämfört med fjolårets etthundrafemtiosex.

I år har jag dock ätit mer deg.

Restaurangsång på gång

Ikväll har vi för första gången samlat ihop oss ett litet gäng och sjungit ensemble på en restaurang här utanför stan. Hur kul som helst och det verkade uppskattat. Blir två tillfällen till.

Ja.

Vi får betalt.

Katchiiiing!

Marias kolatårta på digestivebotten

Här kommer receptet på min ursöta (och nej, jag menar inte utseendet på den) tårta, som jag komponerade ihop nästan själv inför min tjugofemårsdag.

Du behöver:

Digestivebotten:
- 20-25 digestivekex (beroende på märke på kexen, dvs kexens storlek)
- 100gram smör
- En liten klutt ljus sirap

Chokladkräm:
- 2dl vispgrädde (ovispad)
- 1dl strösocker
- ½dl ljus sirap
- 1tsk vaniljsocker
- Ca 100gram mörk blockchoklad

Kolakräm:
- 2dl vispgrädde (ovispad)
- 1dl strösocker
- ½dl ljus sirap
- 1tsk vaniljsocker


1. Börja med digestivebottnen. Smält smöret. Krossa kexen fint, antingen med mortel, kavel eller med rätt insats i stavmixern.


2. Klutta i litelite sirap i kexkrosset. Tillsätt smöret och blanda runt med en visp eller ett annat lämpligt redskap.


3. Lägg över hela blandningen i en smord och bröad springform. Tryck ut allt ordentligt med nåt bra redskap, eller med handen. Ställ in i ugnen på 175°C i ca 10min. Ställ sedan genast in i kylen.


4. Börja med chokladkrämen. Blanda alla ingredienser till krämen direkt i en kastrull och ställ på spisen. Värm upp på hög värme och när det försiktigt börjar bubbla, sänk till medel/låg värme. Nu kommer det börja bubbla rejält, men var bara med och rör om i början, så kan du lämna den åt sitt öde sen. Låt stå på spisen och puttra i minst 20 minuter, antagligen kommer du behöva 25. Börja dock göra regelbundna kulprov efter 20 minuter, för att vara säker på att krämen inte kokar för länge.


5. När krämen är klar, plocka ut formen med digestivebottnen ur kylen och slå över krämen. Hjälp den att rinna ut ordentligt. Ställ sedan genast in formen med botten och chokladkräm i kylen igen.


6. Koka kolakrämen enligt exakt samma princip som i punkt 4 ovan.


7. När krämen är färdig, ta ut formen ur ugen igen och slå över kolakrämen. Se till att den rinner ut ordentligt. Låt vila i kylen en stund, ta sedan ut och garnera.
Jag valde att garnera med physallis, men självklart kan man garnera med vadsomhelst; godis, bär frukt... you name it.

Såhär blev det, tillslut:


Kakan blir helt klart godast tillsammans med vispad grädde.

Kokar

Står mitt i ett kolakok. Håller på med en tårta att bjuda fina andraaltarna på imorgon. Receptet är mer eller mindre taget ur minnet och fantasin, bildinlägg kommer.

Meeeh

Varför idag?!

Ja, jag fyller tjugofem idag. Hurrahurra. Eller som en liten flicka på jobbet sa typ femton gånger idag: Majjija tylle åj.

Och.

Det har strulat som f-n det senaste dygnet med min mobil. Jag bytte abbonemang för nån månad sen och nu när Telenor haft månadsbrytning så har det nya simkortet blivit spärrat och det gamla, som ligger i en soptunna, blivit det som antagligen funkar. Så de som försökt messa och gratulera, ja.. ni fattar. Inget går fram och jag känner mig asdum som (förhoppningsvis) fått några grattis-sms och inte svarat. Det är inte jag. Det är Telenor. På fredag, senast, hoppas jag det ska funka.

Annars har dagen varit bra. Finaste kom med frukost på sängen. Jag fick ett presentkort på Make Up Store av honom, och sen hade mamma och pappa skickat ett chokladogram. Av Finastes föräldrar ska jag få, så fort den kommit in till Jula igen, en verktygsväska som kommer funka asabra som sminklåda. Jag blev firad på jobbet och jag bjöd på en egenhändigt gjord kolatårta med digestivebotten (jag kom på ett typ eget recept, duktiga jag). Recept kommer.

Och ja.

Jag har behov av en sminklåda.

Jag sminkar mig i stort sett aldrig till jobbet. Vid två tillfällen har jag gjort det denna termin; vid foto och till Halloween. Däremot gillar jag att sminka mig under helger och vid speciella tillfällen och det senaste har ögonskuggorna och penslar/borstar trillat in här i ett ostoppbart flöde. Jag räknade att jag (förutom eventuella apliccatorer som hör till skuggor/rouger mm) har sjutton borstar, varav tolv är för ögonen. Ojojoj... Fåfäng? Japp.

Nu ska jag och Finaste fira vidare här, innan jag ska sova för att orka upp och öppna imorgon.

Tomte

I Karlstad finns fortfarande ett fåtal telefonkiosker. Häromdagen gick jag förbi en av dem. Och fick syn på denna:

Hur härlig var inte den?

Testar

Imorgon har vi konsert och vi ska vara klädda i svart med acessoarer i antingen grön/guld eller röd/guld. Jag testade en röd sminkning igår och gav mig nu i morse på den gröna. Vet inte om det funkar helt, jag är ju inte direkt någon höjdare på att sminka mig. Dessutom måste mer färg på sen, när alla lampor sätts på.

Men nu har jag gjort ett första test, i alla fall =P


Noone can stop us, we're one with the stars