Klingande

Jag byter bloggadress.
 
Anledningen är enkel. Jag heter inte Persson längre. I mångas mun är jag föralltid Maria P, MP eller Persson, kort och gott. Gott så. En kan ha både smeknamn och faktiskt namn. Jag är nöjd ändå.
 
Men jag byter bloggadress. Den här finns såklart kvar, även om detta blir det sista inlägget på denna adress. Successivt flyttas inlägg över från denna blogg till den nya, men blogg.se har ingen som helst exporteringsfukntion (vilket för mig är fullkomligt obegripligt), så det behöver göras för hand. Tur att skrivsidan är lättlurad, vad gäller datum och tid.
 
Nåväl.
 
Frånochmed nu hittar ni mig på klingande.blogg.se
 
Den som fattar, fattar.

Fotboll

 

Bullar

Ikväll har jag bakat hundra vaniljbullar. 
 
Hundra stycken. 
 
Imorgon måndag är jag fullkomligt obokad. För den händelse att någon, sådär spontant skulle vilja, låt säga, bjuda hem mig på kaffe.
 
Hundra bullar. 
 
Hundra stycken. 
 
Betänk det.
 

Imorgon

Min måndag ser ut att bli en såndär oinspirerad dag med noll planer. Att ligga i Mariebergsskogen och pressa är förvisso skönt, men i längden rätt tråkigt.
 
Så imorgon blir det annat. Jag har planer på att cykla den Frykenrunda jag och Finaste tog med bil för ett par månader sedan. Dels bör det ta några timmar, dels bör jag bli såpass trött att jag inte orkar vara rastlös framåt kvällen.

Sömnadsprojekt

I onsdags cyklade jag i klänning. En ganska lång sådan. Det var dumt. Den fastnade i bromsen och fick ett litet hål. Nu är klänningen inte sådär överdrivet exklusiv; den är enkel och svart och köpt på Gina Tricot för hundrafemtio kronor.
 
Men ändå. Det är en tubklänning och jag gillar den.
 
Så den fick bli mitt nya projekt. Idag var jag ner till stan och köpte mudd och dekorband och tråd. Det bidde ingen klänning mer. Det bidde en tubtopp.
 
Pass opp! Här kommer (fruktansvärt dåliga, men ändock) instagrambilder. Jag blev faktiskt nöjd (medtag i beräkningen att mina sömnadskunskaper uppgår till att se skillnaden mellan en symaskin och en brödrost.
 
Före...
 
 ...och nu; en lagom bylsig tubtopp med blomsterdetaljer.

Fotboll

Det jag ser fram emot mest varje fotbollsmästerskap, är att få lära mig offsideregeln. Igen.
 
Och så tycker jag att Collina gott kan återuppta sin domarkarriär. Det var lite mindre tjafs på hans tid.

Faster, gudmor, Spindelmor

Du skulle fyllt sextiotvå idag.
 

Här, tänker jag, det är här värmen bor.

En del dagar är bra för själen. Och just därför, att jag inte gjorde något särskilt, själv, för att det skulle bli så, kanske dagen blev sådär bra? Bara flöt med, liksom. Lät det bli vad det blev.
 
Och det blev sådär bra; en dag fylld av varma blickar, äkta leenden och doft av sommarvarmt hår.
 
Det var tryggt och varmt. Sommar, gräs och sjöutsikt och träd och ja, om jag gick åt rätt håll så fanns vattnet där, på min högra sida;
"Att se öppet vatten gör mig lugn, så jag blev lugn där, jag kände mig trygg, det kändes som en plats där jag skulle kunna somna /---/. Vi började gå, gå framåt och utan att svänga, över det gröna gräset där det växte buskar och träd lite varstans, som en stor park var det, och det var lite kullar där och vattnet var på vår högra sida."
 
Stora ord, från stora och små.
Tankar som kommer, rakt ur det blå.
Vatten och skratt och gräs mellan tår.
Solvarma hallon bland stickiga snår.
Små händer i mina, en vän tätt intill.
Här kan jag vila, själen vara still.
Tankar samlas, känslor gror.
Här, tänker jag, det är här värmen bor.
Här är tilliten total, tryggheten är.
En omfamning bakifrån; Jag är glad att du är här.
Här får vi tid vi aldrig haft förut.
Orden blir sagda, tankar talas ut.
En trygg, varm trötthet fyller mitt Jag.
Själen har haft en bra dag idag.
 

Laddar om

Här sitter jag, på balkongen och bara laddar om. Jag har promenerat en dryg mil, och ska strax ta cykeln till vännerna, trettio kilometer bort.
 
Jadå, jag har hunnit äta frukost också. Vad kan vara bättre att ladda om med, än havregrynsgröt toppad med havredryck, banan, hallon, solrosfrön, kokosflingor och honung? Eller hur?! Ja, jag säger då det, mitt geni vet inga gränser.
 
Javisstja. Kaffe också. Massor av kaffe.
 
 
Jag mår bra idag. Det blir en fin dag, med vänner och skratt. 

Torsdag så långt

Det här med sommar, va. Det är min grej. Varmt och skönt. En ren njutning att vara utomhus.
 
Idag inleddes dagen med en långpromenad. Sen en frukost med temat en tager vad en haver innan jag cyklade ner till stan och jagade rätt på en bikiniöverdel. Jag ville ha en med löstagbara axelband, alternativt en halterneck och femtio ynka kronor senare, höll jag i en marinblå balconettevariant som erbjöd både halterneck och axelbandslöst. Superbt.
 
Efter det landade jag, precis som igår, i Mariebergsskogen, på stranden där. Igår stängde jag av telefonen och låg och slumrade stensov. Idag fick luren vara på, då jag väntade diverse samtal, men den rördes i princip aldrig, utöver det (visst, jag är barn av min tid; instagrammade gjorde jag, en gång). Två timmar av sol och bad (det var inte jättevarmt i vattnet, men fullt acceptabelt) och korsordslösande. Två timmar av sorl från barnfamiljer och kompisgrupper och plask i vattnet och måsskirk. Underbart.
 
Nu tar jag igen mig lite i soffan, inför kvällens BodyCombat. Imorgon ska jag stänga ner totalt, hos fina vänner. Bara glömma allt annat för några timmar. Vänd från världen, vänd mot ett par glittrande, mörkblå ögon. Vänd mot ett leende jag aldrig tröttnar på.
 
 En tager vad en haver. Det fanns ju i alla fall kaffe.
 
Lagom ansträngningsnivå
 
 Efterbeachenfika på balkongen.
 
Jag vet att vissa lider. Men inte jag. Här njuts det, i fulla drag!

Onsdag

Sisådärja. Här inleddes dagen med sömn till klockan åtta, tre och en halv kilometer i spåret och sen balkongfrukost bestående av dinkelbröd med fikonmarmelad och äpple. Och kaffe. Såklart. Nu blir det en snabb tur på stan och sen strandhäng i Mariebergsskogen. Tjing!
 
Farligt god frukost. 
 
Semesterfirare 
 
 M som i Maria. M som i Mollbergs blandning. M som i mmmums! 

Sånt ni inte vill veta

Ni vill inte veta.
 
Idag felar jag. Stort. Kapitalt. Men inte i Hans ögon. Oh, nej, Han ler. Sådär varmt som Han gör ibland. Sådär, så att jag börjar tvivla på om Han verkligen är så dålig för mig? För Han visar ju mig sin kärlek, smeker min kind och berömmer mig.
 
Upp klockan sex. Tre och en halv kilometer. Inte fort, inte långsamt. Bara avverka. Cykel till stan, för möte klockan åtta. Sen gym. En timme på crosstrainern, fyrtiofem minuter bland maskinerna. Cykel hem.
 
Här hemma vilar jag lite. En rastlös vila. Han är nöjd just nu, det är Han, men jag fiskar efter mer beröm och funderar på hur jag skulle kunna använda tiden. Men nej, kaffe, får det bli. Efter att jag däckat en stund på balkongen. 
 
För ikväll ska jag dansa en timme, och sen blir det en halvtimmes core.
 
Nej. Det är inte rätt. Jag vet det. Men Han har en förmåga att driva mig. Och, i ärlighetens namn, Hans vrede är något värre än himlande ögon och oroliga frågor. 
 
Jag har blivit för stilla. Eller, snarare, omgivningen har blivit för stilla. Efter en vår av intensivt planerande, en försommar av vemod och farväl, har det mesta stannat upp. Gjort mig rastlös. Det utnyttjar Han.
 
Och det värsta är att jag tillåter det.
 
Jag sa ju att ni inte ville veta.

Semester, dag ett

Kaffe halv tio på kvällen. För att jag har semester. 
 
 

Och så Milton.

Första semesterdagen. Jag inledde med att sova till *hrm* tio, och relativt direkt, blev det en långpromenad.
 
Lite balkonghäng på det, sen upp på cykeln för att via Klarälvsbanan trampa mig de två milen hem till A. Min fina, älskade A.
 
Cykelturen gick fint och väl framme, bjöds jag på både chokladkaka och rabarberpaj. Varför tvingas välja? tyckte vi. Dessutom fanns både kaffe och saft och som grädde på moset blev det en stund av klick, klick, eld, glöd och ljuvlig menthol.
 
Och så Milton. Nytillskottet hos A. Deras nya bebis. Alldeles lurvig och bitig och busig och hur söt som helst! En tolv veckor gammal finsk lapphund. En liten skitunge till hund, som bar omkring på rabarberblad och blötte ner hela köksgolvet och lekte med sin skräniga gräsand.
 
 Såhär söt kan en va... 
 
...och sen, sekunden senare...
 
Och nej, jag cyklade inte hem. Det började regna. Finaste fick komma till undsättning. 

Ett minne

 
Min största förebild, en av de finaste jag känner, en blomma, som helt bestämt hävdar människans godhet, trots allt som hänt, en av mina viktigaste, den som lärt mig allt om människovärde, fattade mina händer och med hennes händer runt mina, blev kylan lite mindre intensiv. Hon såg spikrakt in i mina ögon, med sina kloka, varma blå.
 
Sen sa hon:
Nu prövar vi den här vägen. Visar den sig vara fel, så skiter vi i det här, då vänder vi och tar en annan väg imorgon. Men vi kan ju inte veta, innan vi har försökt?.
 
Det minnet bär mig genom förändringar ända sedan dess, sen den ångestfyllda dagen i februari. Jag tänker ofta på just de orden.
 
...vi kan ju inte veta, innan vi har försökt? 
 
Nej. Det kunde vi inte. Och vägen blev krokig. Vi fick lov att vända om. Ta en annan väg. Ett par gånger, faktiskt.
 
Men nu börjar jag våga tro, att vi valde rätt väg vid det senaste vägskälet.
 

Vi är nygifta och glada

Att planera ett bröllop har varit... nytt. Så att säga. Det är ju inte så att vi har gjort det här sådär överdrivet många gånger tidigare. Så att säga.
 
Men vi har haft kul. En del par väljer att överlåta allt på andra. Gott så. Vi valde vår egen linje och har styrt allt från början till slut. Eller snarare, fram till dess att vi hittat dem vi behövt; när musiker var bokade, då släppte vi den delen. Restaurangfolket hade vårt fulla förtroende. Och så vidare. Sen har vi varit klara med vad vi velat ha, och fått det så. Och just tack vare att vi undan för undan släppt greppet om sådant som andra styr bättre, har det blivit sådär bra. Och ännu bättre än så. Och det har blivit personligt. Vi ville inte ha orgel. Vi slapp den. Klänningen är sydd till mig och enbart mig. Den finns i en enda upplaga - min. Jag har känt sömmerskan, fotografer och musiker har varit vänner till oss. Vi har litat på folk.
 
Familjerna fick sitt efter vigseln, med middag och musikquiz (älskade morbror!) och egen våning och bar. Kort träff på söndagen med lite hotellfrukost, promenader och fika på Bergvik.
 
Igår fick vännerna sitt. De som ville och kunde. Något trettiotal kom till festlokalen, och det enda problemet var väl det delikata i-landsbekymret att vi nu har mat för en vecka, till övers. Vi hade kokt närmare tio kilo potatis, rensat och hackat grönsaker, bakat två stora tårtor (plus en liten glutenfri), införskaffat två (fortfarande nästan fulla) flak med lättöl. Vi förberedde och donade.
 
Folk hade trevligt. Skratten studsade mellan väggarna, barnen kunde springa fritt och det åts och dracks och sjöngs. Nederländarna fick se sitt landslag gå till semifinal.
 
Allt har gått i lås. Allt. Har. Gått. I. Lås. Avspänningen som sprider sig i hela kroppen, nu när insikten sakta smyger sig på. Det har funkat. Allt har blivit sådär bra. Vår linje med två separata fester, har visat sig vara vår väg. Vår rätta väg. Vårt sätt har funkat för oss, och alla har följt med. Alla viktiga har funnits på plats, inte alltid samtidigt, men alla har funnits där. Längs vägen, ända in i mål. Ingen har klagat, alla har uppmuntrat. Vänner har träffat andra vänner, fösts ihop med folk de inte känt. De har trivts. Jag och Finaste sa det till varandra, när vi cyklade hem genom den varma sommarnattsluften, att folk hade ju faktiskt trevligt. På riktigt, liksom.
 
Vi har trivts.
 
Vi har haft det så bra. Det har ju blivit en hel bröllopsvecka. Nu är dagarna över, men minnena smyger fram då och då och jag kommer på mig själv med att le.
 
Vi är nygifta och glada. Tillfreds. Lyckliga. Vi har så fina vänner. Vi har varandra.
 
Just nu är det bra.
 

Hujedamej...

Bröllopsfesten med vännerna blev lyckad. Mat och dryck fanns till alla, och folk såg ut att ha trevligt. På riktigt. Folk som aldrig tidigare träffats bjöds på varandras erfarenheter och jag å min sida bjöds på schottis.
 
Klockan tre kom Finaste och jag därifrån. Då var bara en snabb grovstädning gjord; gästerna stannade till efter två. Min älskade A och hennes man var där bland de sista och jag njöt fullt ut i deras sällskap.
 
Dock kan jag konstatera, efter att ha varit vaken i sisådär en timme nu, att det här med smärtor i hårbotten ännu inte hunnit inträda.
 
Joråsåatteh...

Tack för brickan!

Dagens frukost intogs på balkongen med min nya bricka som underlägg. En nybryggd kopp kaffe (koppen är Pyrola från samlingen vi fick av mina syskon och min brors flickvän) och två Solrosfrö- och pumpaknäcke (från gottekorgen vi fick i bröllopspresent) fick starta denna min sista arbetsdag på mitt älskade jobb. Om bara några timmar väntar semester och därefter taggar jag nytt jobb! 
 

En önskan

Imorgon gör jag min sista dag på jobbet.
 
Jag ber, önskar, att åtminstone någon ska minnas mig. Åtminstone ibland. Bara tänka på mig. Råka minnas en ljus stund. Kanske någon av de små kommer göra det. Jag hoppas och ber.
 
Jag kommer alltid minnas dem.
 

 
Nedan följer en enkel inspelning vi nyss gjorde, Finaste och jag. Mest för att testa inspelningsapparaten jag fick av honom i bröllopspresent. Nej, det är inte rent. Nej, jag är inte uppsjungen. Ja, jag är nytränad, förkyld och hes. Nog med ursäkter. Det duger.
 
Lyssna istället.
 
 
Think of me, think of me fondly when we've said goodbye
Remember me once in a while; pleaste promise me you'll try
When you find that once again you long to take your heart back and be free
If you ever find a moment; spare a thought for me

We never said our love was evergreen or as unchanging as the sea
But if you can still remember; stop and think of me

Think of all the things we've shared and seen
Don't think about the way things might have been

Think of me, think of me waking silent and resigned
Imagine me, trying too hard to put you from my mind
Recall those days, look back on all those times, think of the things we'll never do
There will never be a day when I won't think of you

Flowers fade, the fruits of summer fade, they have their seasons; so do we
But, please, promise me that sometimes you will think of me
 

Precis som något som kliar.

Rastlösheten. Denna oro i kroppen. Som något som kliar, långt inuti, så det inte går att komma åt. Tröttheten efter att ha vaknat, och legat vaken en timme.
 
Borde sätta mig, behöver sätta mig, men orken räcker inte till för att dra ut stolen. Så jag går, fastän kroppen borde få vila, för jag är rädd för att om jag sätter mig, så reser jag mig inte igen. Kan inte sitta, bara sitta ner, sitta still. Oron tär, det sliter och det drar. Vanka, gå, ströva omkring. Plocka. Radera varje spår av det som varit jag, på denna plats.
 
Precis som något som kliar. 

Presenter

Här sitter jag och går igenom bilder på alla kort och presenter från i lördags. Jag blir lite varm av alla fina människor omkring mig. Tänk, att det finns så många som tänker på oss. Bryr sig om oss. Tänk, att människor kan vara så fina.
 
Vardagsrumsbordet i söndags
 
Underbara G, C och H kom med en överfull gottekorg.
 
 Från Danmark kom hälsningar, från Js föräldrar. Boken handlar om Js farfar och far, och hästen de hade i sin ägo för runt trettio år sedan. Hästen som filmen handlade om, som jag var på premiär på i höstas.
 
 En bok om orglar och organister i Karlstads stift, tillochmed 1869. Författaren bor i Axvall och vi har sjungit ihop i flera år. Han är sedan länge pensionär och ägnar sig nu åt research och skrivande kring orglar. Och organister. Han har även skrivit en om Skara stift. Imponerande, men jag är tveksam till när, eller om, boken ska läsas. Kanske om jag får sömnproblem.
 
 En HANDduk, fylld med symbolik.
Och ja, det är efternamnet Lekare vi tagit oss. Finastes mamma behöll det när hon gifte sig, och Finastes morfar, mormor, morbror och kusiner heter det också. Så vackert.
 
 Från Finastes familj. Muggar, formar och lite bröllopsreseslantar.
 
 Från mina syskon och min brors flickvän. Lite påfyllning av Elsa Beskow-muggar, samt en handduk och en bricka. Utöver Farbror Blå, Fru Fuchsia, Tomtebobarnen och Herr Tistel, äger jag numera även Pyrola, Jordgubbe, Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, som muggar. Brickan är Pyrola och handduken är Jordgubbe.
 
 Från bröllopsviolinisten. Hans skiva.
 
 Presentkort på Selma Spa, från mina föräldrar.
 
 Vackraste tavlan. Tvåsamhet, solnedgång och sjöutsikt. Från min fina F.
 
 Kammarkören gav oss en stooor bricka med design av Helena Bengtsson (den uppmärksamme ser att även kortet är i samma design), före detta medlem i kören.
 
Och så en hög med kort, innehållandes bidrag till bröllopsresekassan...
Överst, till vänster - Finastes morföräldrar och gammelmormor
Överst, till höger - Min mormor
Mitten, till vänster - Min gudfar och ingiftasfarbror, Spindelmors livskamrat
Mitten, till höger - Mina fantastiska kollegor
Nederst, till vänster -
Min yngste morbror, hans fru och dotter
Nederst, till höger - Finastes morbror, sambo och deras två söner (våra fantastiska medhjälpare under vigseln)
 
Dessutom har min andre närvarande morbror, hans sambo, deras bägge döttrar och döttrarnas respektive pojkvänner bidragit till bröllopsresekassan genom att sätta in pengar på vårt bröllopskonto.
 
ETT STORT TACK TILL ALLA FANTASTISKA MÄNNISKOR DÄR UTE, UTAN ER HADE DAGEN INTE BLIVIT DENSAMMA!

Bildregn

Ett litet bildregn från lördagen. Varsågoda.