Det närmar sig...

Om cirka nio och en halv timme börjar mitt nya liv som tillsvidareanställd. Eller det kanske började redan när jag skrev på kontraktet? Vet inte, men klockan åtta imorgon ska jag rapportera in på min nya arbetsplats. Känns allt lite spännande. Jobbet som förskollärare i sig, kan jag ju, men nu handlar det om ett helt nytt arbetssätt.

Så håll tummarna för att jag inte gör bort mig totalt redan första timmen, är ni hyggliga.

Shop til you drop

Det har blivit kopiösa mängder shopping de senaste dagarna:

Två t-shirts med trekvartärm, randiga
En lite tjockare tröja, randig
Två par skor på Skopunkten (rea, betalade totalt 224kr)
Ett par asdyra skor på InterSport, men de är utprovade. Tyvärr skrikrosa. Frågade specifikt om andra färger, men de hade inga med den typen av stöd jag behövde
En vit kofta med skärp
En locktång (ska iallafall göra ett försök)
En ny bok (bara 80kr, bara för att nån hade haft sönder pappersomslaget; kartongomslaget innanför såg EXAKT likadant ut; normalpris 229kr)
En ny necessär (den gamla är GAMMAL och dessutom hyser jag ett konstant agg mot personen som gav mig den)
Ett vadskydd, min högra vad gör ont som fan när jag springer, bara totalt 40sek på löpbandet på InterSport igår jag mig ofattbara smärtor
Ett pussel (redan pusslat och klart)

Jag har säkert glömt något.

Jag har även idag gått runt och provat massa plagg, men inte fallit för något. Handlade några av de andra *jättenödvändiga* grejerna idag istället. Imorgon kommer mer pengar rulla undan, då vi planerar att uppgradera soffbordet. Ett Hemnes soffbord, det stora, i svartbrunt från IKEA blir det. Vi har en del annat i Hemnes, så vi fortsätter på inslagen väg.

Nu ska jag gå och krama Finaste lite, sen blir det nog knarka kudde för min del.

På måndag börjar jag mitt livs första tillsvidareanställning!

Wiiie!

Hemma

Efter många om och men, och en sommar med många turer, är vi - hemma.

Det har varit många bussresor till och från Malung för min del, två veckor i Axvall. Vi har haft en del för oss. Ridresa, Taubespel, StoChampionatet. Den här veckan har vi varit i Skövde en kort sväng, fikat vid Herrtorps Qvarn, åkt ut till Brommö i Mariestads skärgård och cyklat och badat, och i går var jag och Finaste på Liseberg. Vi åkte det vi ansåg nödvändigt, det vill säga Lisebergsbanan, Flume Ride, Balder, Juke Box, Kanonen och... hmm... kanske inte var mer. Men det var så enorma köer så det var skönt att bara strosa runt också. Atmos Fear var stängd, annars var vi lite sugna på den.

Jo! HangHai åkte vi också!

Vi åt gott på en av de lite mer normalbilliga restaurangerna, och så spelade vi. Jag vet inte hur mycket jag spelade bort på sånadär hopplösa gripkloautomater (gripklon är ju klenare än en mygga) och hjulen ska vi inte tala om. Men vi fick med oss en liten påse Bilar, en liten påse Twist samt en stoooor ask på två kilo Geisha. Första gången någonsin jag tagit hem en stjärnvinst! Wihoo! Men den kostade en del också, som sagt...

Nu ska vi besöka vår vackra sommarstad och försöka inhandla framförallt nya joggingskor till mig. Finaste ska hitta nya vardagsskor och så blir det mathandling. Ikväll blir det restaurang för att fira. Livet ska firas ikväll, tror jag.

Gör det ni med.

Slut på sommaren

I många år har slutet på StoChampionatet inneburit slutet på sommaren för min del. Den känslan kan inte släppa taget, även om man har hela augusti på sig också. Nu börjar jag i och för sig att jobba första augusti, men ändå.

Cap vann sketlätt i torsdags! Sedan dess har det rullat på med en rolig StoChampionatshelg fylld av trav (duh!), fest och folk. Är nöjd med det hela och dessutom sjukt gött trött i kroppen efter stalljobb.

Imorgon blir det sovmorgon. Har av förklarliga skäl (åska, ta in hästar halv fyra på morgonen, sent trav, fest) blivit lite sisådär med sömnen de senaste dagarna.

I bilen

Hej hopp!

Längesen jag tittade in här nu. Inte mycket har hänt, dock. Reste ner till Axvall i fredags. Kvällen tillbringades på travet och uttagningarna till StoChampionatet.

På lördagen följde jag med pappa till hans nya häst. Söt liten en. Hängde med dem till travbanan sen och sprang hem till dem sen. Efter det bar det av till Taubespelen. Årets utbud av artister var bra. Janne Åström och Cajsa-Stina Åkerström toppade listan. Vi tältade på samma underbara plats som tidigare år. Gick så fint så, men sen kom regnet på förmiddagen på söndagen... Vi åkte hem redan i pausen av spelen. Jag hann dock prata lite med morbror J innan regnet jagade hem oss.

Måndag, tisdag och onsdag har tillbringats i stallet. Hade stallet ensam tisdag till onsdag förmiddag, då K och J var bortresta.

Just nu är vi på gång till Örebro och travet där. Underbare Cap Coen ska starta. Och imorgon drar StoChampionatshelgen igång! Den ska inledas med en joggingtur ner till travet. På lördag blir det en jättefest med allt skoj folk.

Tjingeling

Niokommasjuttionio

Åh, fy faaaaan!

Ungefär så lät det om mig när jag kom innanför dörren nu efter förmiddagens tur. När jag slog av RunKeeper hade jag sprungit 9,79 kilometer! Att fixa milen på fredag känns plötsligt inte lika svårt.

Det blev tre varv i spåret, plus hem därifrån. Första varvet kändes okej. Fick dock se till att hålla tempot nere. Annars är ju kroppen van vid att det ska vara hemåt efter det varvet. Andra varvet kändes bäst, fast de längsta uppförsbackarna var tröga. Efter en stund på det varvet kunde jag ju dessutom intala mig att hälften var gjort. Sista varvet var mest... jobbigt, faktiskt. Då fick jag upprepa mantrat "varje steg är närmre hem". När jag tog mördarbacken sista gången så protesterade tillochmed armarna, men då var det ju inte ens en kilometer kvar, så det var bara att bita ihop och ta tillvara nerförsbacken som kom direkt efteråt.

Nu blir det dusch och sen rejält med mat! Jag kan ju inte springa direkt efter att jag ätit, men att springa så långt på helt fastande mage kändes heller inte okej, så det blev en näve vindruvor till frukost. Det ska nu fyllas på med allt som råkar komma i min väg.

Pust!

Gårdagens tur

Ja, den ja... Blev ju ingen jogging igår. Vaknade med ont i halsen och det gav sig aldrig riktigt. Så joggingen fick vara. Är ju uppvuxen med "Pappa Fotbollstränare" som tryckt i mig mantrat "Träna aldrig med halsont". Så det försöker jag undvika. Dumt att dra på sig hjärtmuskelinflammation, menar jag.

Men det blidde en tur idag istället. Skrev ju nåt ambitiöst i morse om eventuellt gymbesök men... njaeee... Att sitta hemma framför TVn ett par timmar lät roligare. Då kunde jag äta litegrann också, och när maten väl var smält så tog jag på mig joggingkläderna och tog en runda i spåret. Kändes faktiskt riktigt bra. 3,7 kilometer blev det, spåret runt och sen hem, alltså. Lite längre än vad det skulle blivit i Malung, men... Jaja. Imorgon ska jag försöka orka åtminstone två varv, gärna tre. Vill försöka få "milen i kroppen" innan jag ger mig nerför Billingen på fredag. Men vi får väl se hur det går.

Nu blir det mer TV och någon trevlig kvällsmat.

Åker snart hemåt

Snart, om en timme närmare bestämt, går bussen härifrån Malung till Karlstad. Nej, jag är inte stressad. Att gå över Grönlandsparken tar bara ett par minuter. Ja, så stort är Malung.

I eftermiddag blir det någon typ av träning, har inte bestämt mig än om jag ska ta mig till gymet för första gången på evigheter eller om det bara blir en joggingtur. Med tanke på ryggontet så kanske joggintur är dumt, det var ju under turen i måndags det började. Kanske inte berättade? Det gjorde det, i alla fall. Kanske är bättre då att försöka hitta en maskin som hjälper mig att stärka upp det området.

Nu ska jag så sakteliga börja packa klart, kolla över lägenheten här, starta diskmaskinen och en massa andra vuxna grejer, innan jag tillslut beger mig mot den gigantiska busstationen.

...

AAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Middag på gång

Nu väntar vi bara på att riset ska bli klart. Till det har jag gjort en chili sin carne, helt efter eget huvud:

-En gul lök
-Två vitlöksklyftor
-En chili
-Olivolja
-Ca 300 gram sojafärs
-En liten burk majskorn
-En burk vita bönor i tomatsås
-Paprikapulver
-Chilipulver
-Salt
-Svartpeppar
-Ca 1 dl vatten

Började med att fräsa lök, vitlök och chili i olja i en stor kastrull. Därefter tillsatte jag färsen och lät den bli ordentligt varm. För att det inte skulle få för sig att bränna fast i botten så slog jag i lite vatten.

När det värmt på sig ordentligt så slog jag i majsen och lät den bli varm. Jag tillsatte bönorna med tomatspadet och sen kryddade jag för allt vad jag var värd med framförallt chilipulver. Paprikapulver, salt och peppar blev det lite mer... lagom av ;)

Detta står nu och gosar till sig på låg värme på spisen medan (fullkorns)riset blir klart. Vilket borde vara om ca fem minuter.

Ska bara övertala Finaste att duka också.

Strömlöst

Vid tolv, precis när jag stod och måttade pasta i det kokande vattnet, gick strömmen. Jag började genast kolla proppskåpet, men relän var på "Till" och ingen propp hade gått. Kikade ut genom fönstret och såg att butiksbiträden började ränna runt till varandra på Grönlandstorget. Det var alltså inte bara mig det drabbade.

Jag lät pastan stå i det varma vattnet och svälla. Hade inte hunnit börja med något annat. Finaste kom hem över lunchen, vi skar lite grönsaker och vips hade pasta med sojafärssås förvandlats till pastasallad.

Strömmen var borta i en timme, drygt. Lagom trist att sitta här och glo, men nu är allt up and running igen. Det verkar faktiskt tillochmed ha gett sig med spöregnet här, så jag kanske går ner till bokhandeln och kikar, och sen tänkte jag ladda upp med lite gott för ikväll. Sista kvällen här, imorgon drar jag mig mot Karlstad igen.

Joggen inställd

Eller uppskjuten, åtminstone.

Hade lätt ont i halsen när jag somnade. Idag vaknade jag något senare än planerat med det onda kvar. Satt länge och grunnade på om jag skulle jogga en kortis på fastande mage och hoppas att jag bara var morgontorr i halsen, eller skippa turen. Som det ser ut nu så tar jag en sväng vid tretiden, lagom långt efter lunch och lagom tidigt så jag hinner duscha innan Finaste kommer hem från jobbet. Om nu inte halsontet är kvar, vill säga. Kan hända att jag tar en tur imorgon eftermiddag, hemma i Karlstad.

Vi får se.

Men... då kanske jag skulle sätta mig med lite frukost då?

Choklaaad

Är inne i månadens lilla period nu (och nej, min långtur i förmiddags har inte gjort värken lindrigare) och vräker i mig allt som överhuvudtaget ser ut att smaka choklad. Tur då att jag är inne i en liten träningsperid nu ;) Finaste har köpt hem ett stort lager här. Han vet så väl, han.

Försöker annars att vara någorlunda bra på att äta frukt istället. ICA här i Malung hade billig ananas och kiwi. Senast jag köpte kiwi vart jag gruvligt besviken. Alla var jättehårda och gick inte att äta alls. Väntade i flera dagar, men det blev inte bättre. Nu köpte jag en "korg" och alla jag ätit hittills har varit perfekta! Så färsk ananas och kiwi har det festats på här. Finaste tål inte kiwi och vågar inte äta färsk ananas (han är allergisk mot många färska frukter) så jag får ha det heeeelt för mig själv.

Kanske skulle smälta ner chokladen till fondue och doppa frukten i?

Haha, that's my period talking.

Joggat

Herreminskapare!

Okej, det blev många gåpauser. Kanske blev totalt en kilometer gång istället för jogging.

När jag slog av RunKeeper så hade jag tagit mig nästan åtta och en halv kilometer! Med gåpauser så räknar jag med drygt sju kilometer. Är rejält mör i benen nu (ni anar inte vad många uppförsbackar man kan klämma ihop i spåren här i Malung) och jag kan borsta bort svettsaltet från pannan.

Imorgon blir det nog en kortis, kanske en och en halv kilometer, för att jogga bort lite slagg. Onsdag blir vilodag (och hemresa från Malung) och torsdag blir så långt jag bara orkar. Har ju fått för mig att jag ska jogga från Ljungstorp ner till travbanan nästa fredag. Det är en knapp mil.

Hur det ska gå, det vet jag inte.

Jag har lärt mig något nytt

Framförallt tillägnas det här inlägget min älskade vän M, som har ägnat sjukt med tid åt att fläta mitt tjocka, glidiga (det faller ur alla frisyrer man gör), ohjälpsamma och tidvis långa hår.

Nu har jag lärt mig att göra inbakade flätor på mig själv!

Eller ja...

Under Ransätersstämman blev jag uttråkad på en av logarna och ställde mig och började pilla lite med håret på höger sida av benan. Märkte efter en stund att det nog blev en fläta, så jag fortsatte, sen blev det försiktigt ner i väskan med en hand i flätan, medan jag letade hårnålar med den andra. Efter en stund gav jag mig på den vänstra sidan också. Blev helt okej det med (enligt K i alla fall).

Så den senaste månaden har min frisyr varit två inbakade flätor, på vardera sidan av benan, och tillslut samlas de båda i en hästsvans. Jag har en gång fått till det så att jag hade två flätor, alltså att jag fortsatte fläta även längre ner i håret. Funkade, men mitt hår är rätt kort, och framförallt uppklippt nu, så det var inte det bästa.

En frisyr som passar mig perfekt. Antalet hårnålar som krävs för att hålla flätorna på plats är ungefär hälften mot vad som krävs annars. En fläta kan jag inte än, mest på grund av att håret är så kort på sidorna av huvudet, det når liksom inte upp till hjässan en del av det.


Lite bilder på snabbvarianten idag (det har sett bättre ut):








Riddag nummer två och tre

Natten mellan måndag och tisdag sov jag inte sådär värst bra. Antagligen för att det var ett nytt ställe, vi sov ju på gården där hästarna fanns. Men upp vid åtta ändå, och vid nio serverades en jättefrukost.

Tio samlades vi i stallet, och eftersom jiddret med vem som skulle ha vilken häst redan var avklarat, var det bara att stövla iväg och hämta dem. Jag hade ju fått byta Draumur mot en ny häst under måndagen, lille pigge Hektor fra Hejelte. Absolut minst, men helt klart snabbast. Vi kom bra överens och jag lärde mig snart vad jag kunde låta honom hållas med, och vad jag var tvungen att vara sträng med.

Under tisdagen red vi långa sträckor. Det blev många härliga galoppbackar, och eftersom min lille häst blev stressad bakom de andra som var något långsammare, blev jag ofta ivägsläppt ett par sekunder tidigare. En backe var särskilt lång, och jag och Hektor växlade mellan skritt, tölt och galopp. Trots att vi långa sträckor tog det jättesakta för att han skulle få pusta ut, var vi långt före de andra upp. Underbare lille killen!

Efter dessa idiotfärder var det dags för klättring. Jag sa det efter Irland, och nu säger jag det igen; tvivla aldrig på vad en häst kan göra! Det var upp och ner och stora stenar och trånga passager och så brant att jag själv hade tagit andra vägar, men för dessa djur var det som ingenting. Hektor tillochmed stannade med ena framhoven uppepå en halvmeterhög sten, andra hoven nedanför, och försökte äta! Att han stod lutad som en rutchkana framåt bekymrade honom inte något. Med mig på ryggen, dessutom!

Efter många timmar och två långa pauser, var vi framme vid värdparets fädbod, högt uppe på ett berg. Vi gjorde iordning hästarna och släppte ut dem och sen vart det  en öl, ett glas vin, mat och prat och till sist sänggående.

Onsdag morgon vaknade vi relativt tidigt och vi var iväg redan kvart över tio. Det var i princip samma väg som dagen innan, med några små förändingar. Hektor var pigg och glad, det märktes att han var påväg hemåt.

Sista biten blev det långa skrittsträckor, och jag (som inte på något sätt kan någon "skolridning") försökte få Hektor att jobba lite i skritten. Han var jätteduktig, böjde på hela sig och det var en fröjd att känna det lilla muskelpaketet jobba. Mest imponerad var jag över att han fattade vad jag menade, jag som inte hade en aning om vad jag höll på med ;)

Med insida lår ömmande, satt vi till sist av hemma på gården, gjorde iordning hästar, gav dem mat och ett välförtjänt äpple, och släppte ut dem. Nu skulle de få två långa dagars vila. Jag klappade Hektor rejält. Jag hann verkligen bli förtjust i honom och hoppas få rida honom någon mer gång.


Draumur, som jag red en stund den första dagen

Bildbomb på Hektor:







Nu är det klart!

I fredags fick jag ett samtal från ett av de ställen där jag varit på intervju. Jag blev erbjuden en fast anställning! På det ställe där jag varit på två intervjuer och känt att jag skulle trivas hur bra som helst. Jag tackade såklart ja direkt =)

Lönen är lite lägre än vad jag är van vid, men det beror helt på att min utbildning inte riktar sig till förskola, utan till skola. Jag har länge funderat på att komplettera upp, vilket nu skulle ge mig högre lön. Så det är en extra sporre att läsa upp och få även förskolebehörighet.

Idag har jag varit och skrivit på alla papper. Den första augusti drar det igång.

Wihiiiii vad jag är glad =)


Riddag nummer ett

Idag vart det rida av! Kom fram till stallet lite för tidigt, men alla andra var där också, så jag bekantade mig lite med dem och med gårdens katter.

Vid elva samlade vi ihop oss och försökte dela upp hästar. Jag var sugen på en pigg en, men det föll sig så att jag fick den som av naturen var latast. En tolvårig pojke hamnade på den piggaste. Vi tar mer om det sen.

Vi sadlade och gav oss iväg. Jag hade fått tipset att "stressa" min häst lite i början, och när jag väl gjort det så tyckte jag inte han var speciellt lat. Draumur frá Krossi, Rangárvallasýslu hette han, men han kallades såklart bara Draumur, vilket betyder drömmare (passade perfekt). Stor och rejäl var han, och enormt snäll. Lite svår att få att tölta dock, även om jag fick till det till sist.

Precis innan lunchrasten skulle vi galoppera. Då stack tolvåringens häst iväg. Inte så att det på något sätt såg farligt ut. Han galopperade förbi oss andra och upp i backen, men när vi stannade så fick pojken stopp på hästen och kom töltandes tillbaka.

Ledaren funderade en stund och bestämde att jag och killen skulle byta häst. Och vilken häst jag fick! Han var hur underbar som helst, pigg och framåt men så mjuk i munnen att han aldrig riktigt drog. När det var dags för töltpass så satte han igång utan några som helst bekymmer, och det allra sista fick vi tillochmed tölta på i ett rejält tempo. Åh! vilken häst!

Nu har Finaste gjort soppa här, sen blir det en tur till svärisarna för ett dopp i sjön innan jag åker tillbaka till gården och sover där.



Nu hade jag tänkt få lägga upp lite kort på hästarna jag ridit idag, men det funkar inte. Hepphepp.

Äntligen dags!

Är fortfarande alldeles lyckorusig, en del vet vad det handlar om men för resten avslöjar jag på fredag, när allt är klart. Det beror på att jag har svårt att till fullo lita på en femtioåring som, efter att ha träffat mig en gång, skriver ";-)" och "kram" i ett sms.

Och nu är flera månaders väntan äntligen över! Om två timmar sitter jag på en underbar liten islandshäst och härjar runt i Dalarnas skogar. Det blir en heldagstur idag, övernattning på ägarnas gård, långtur imorgon med övernattning i fäbodstuga och sen hemritt på onsdag. Har längtat så jag nästan gått åt, och nu äntligen är det dags!

Wihoo!

Jag är lycklig




Jag är lycklig
Jag är lycklig
Jag är lycklig måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag
Jag är lycklig
Jag är lycklig
Jag är lycklig hela långa veckan ut

Champagne

Igårkväll firade vi...